BİZE ULAŞIN

Bebeklerde ki Uyku Problemi İle Bilineneler ve Bilinmeyenler!

Yayınlama Tarihi: Yazıldığı Tarih: 2015-05-29 Hits: 1997 Yorumlar: 0

Yeni Doğan Bebekler  Neden Hep Uyur?

Bebeklerde ki Uyku Dönemleri?

Bebekler Büyüdükçe Uykuları da Değişir!

Bebekler Neden Gece Uyanırlar?

BEBEKLERİN UYKULARI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Bilinçli annelerimizi daha da bilinçlendirmek ,bilinmeyenleri ortaya çıkarmak için bugün blog makalemizi yeni doğan bebeklerimizin uyku döngüsünden bahsetmek ile ilgili  paylaşıyoruz.

Araştırmalarımda yeni doğan bebeklerin uykuları hakkında araştırma yapan araştırmacıların  bir çok olaydan bahsettiklerini gördüm.Ancak bu duruma özgü üç yaklaşımcı uyku eğitimi konusunda açıklayıcı doğrulayıcı bilgi vermiştir. Bunlar ;Richard Ferber, Tracy Hogg ve Kim West .Bebeklerde bilinmesi gerekenlerin başında uykularıyla ilgili özellikleri geliyor.

Bebek uykusunun karakterini bilmeden herhangi bir uyku eğitimi vermek anlamsız.

Bebekler çok uyur.

Etraflıca bir araştırma yapmasak bile çevremizdeki yeni doğanları gözlemsek “bebekler çok uyur “ önermesini dile getiririz.Peki bir bebek kaç saat uyur? Yenidoğan bebeğin ilk günleri hep uykuda geçer. Yaklaşık 16-20 saat. Bu süre daha sonra yavaş yavaş azalır.

 

Bebekler gece uyanırlar:

Bebeklerin hemen hepsi gece boyu çok sık uyanır .Ebeveynlerin gece uykusu diye bir uykuları kalmaz olur.Araştırmalara göre en uykucu olan bebek bile gece uyanır. Bütün bebekler aynı biz yetişkinler gibi bir döngü içinde uyuyorlar. Hafif uyku-derin uyku-hafif uyku-derin uyku. İşte uykunun hafiflediği o anlarda bebek ilk uykuya nasıl geçtiyse aynı konforu arar ve bulamayınca tamamen uyanır gecenizi mahveder :) Yani siz bebeğinizi akşam uykusuna yatırırken sallıyor, memede uyumasına izin veriyor veya pış pışlıyorsanız gece de aynısını isteyecektir. Eğer ki bebek kendi kendine uyumayı öğrenmişse veya bir uyku arkadaşına sahipse yeniden kolayca kendi kendine uykuya devam eder ve siz farkında bile olmazsınız.

 

Kısa uyku döngüsü:

Derin uyku-hafif uyku döngüsü yetişkinlerde genelde 90 dakika iken bu zaman dilimi bebeklerde yaklaşık 60 dakika. REM – Rapid Eye Movement yani “Hızlı Göz Hareketleri” uykusu rüyaların görüldüğü dönemdir. Beden sakindir ancak beyin son sürat çalışmaya devam etmektedir. Beyin gelişimi için en önemki uyku REM uykusudur ve bebeklerin uykusunun çoğu REM’dir. Rüyaların görüldüğü zaman dilimidir üstelik. Bebeğinizin gözleri sık hareket ediyorsa, hızlı nefes alıyorsa bilin ki REM uykusundadır. Uyku ile uyanıklılık arasındadır ve dışarıdan gelecek herhangi bir etken yüzünden her an uyanmaya da hazırdır. 

 

Gündüz uykuları:

Bebek gece ve güzdüz ayrımını hemen yapamadığı için bu süreç alacaktır.Kabulleniş süreci vardır,bu da 3 ayını doldurduktan sonra bu ayrımı iyi yapar.Gündüz daha az, gece daha çok uyur.Halk tabiri olarak geceyi gündüz yaparlar. 6.ayda artık gündüz uyku düzeni oturmuştur.tabi istisnai durumda söz konusu olabilir.Gelişimini takip eden doktorunuz size bunu net olarak söyler ki  bebeğiniz artık 1-1.5 saatlik iki gündüz uykusu uyumalıdır uyurda . 18 aydan sonra da yavaş yavaş 2-3 saatlik tek bir öğleden sonra uykusu uyumaya başlar. Düzenli gündüz uykuları gece uykusuna da etki eder. Akşam uykusunun bozulmaması için geç öğleden sonra uykuya yatırmamak en iyisi.

 

Kısacık gündüz uykuları:

Gündüz uykuları bebekten bebeğe değişir kimi bebekler 20 ile 40 dakika gibi kısa sürelerle uyurlar. Hatta bazı kaynaklarda sırt üstü uyuyan bebeklerin gündüzleri daha az uyuduğunu söyler. Bebek, hafif uykudan derin uykuya geçerken hareket ediyor kendini uyandırıyor ve yardım almadan uyuyamadığında tamamen gözünü açıyor. Kendi kendini sakinleştirmeyi öğrenen bebeklerin gündüz uykuları da çok daha uzun oluyor.

 

     Deneyimsiz dönemimiz olduğundan bazı şeylerde hata yapma yüzdemiz çok.Mesela en çok yaptığımız hatalardan biri de “Gün içinde çok uyursa gece uyumaz.” diye kalıbı bebeklerimizle birlikte komple yaşamımıza dahil ediyoruz.Aslında bu doğru bilinenin aksine  Gündüz iyi uyumayan bebekler gece daha zor uykuya geçer ve gece boyu huzursuz uyuyup sabah daha erken kalkarlar.

   Yerim nerde ?…Bebek için en rahatsız edici şeylerden biri de gözünü açtığında kendini bambaşka bir yerde bulmasıdır. Kucağınızda uyuyakalan bebeğinizi daha sonra yatağına yatırırsınız. Gece yarısı uyandığında aynı konforu bulamayınca da başlar ağlamaya. Bebek güvende olduğunu hissetmek iseter.. Bebek nerede uykuya geçtiyse orada uyanmak ister.

  Bebeklerin ilk bir yılı uykuyla ilgili sorunlarla doludur. Her şey yolunda giderken, bebek tam kesintisiz uyuyorken bir anda daha sık uyanmaya, uykuya daha zor geçmeye başlar. Annenin aklına gelen ilk şey bebeğinin aç olduğudur. Çünkü aniden başlayan gece yarısı uyanmaları gelişimlerindeki değişikliklerle ilgiliymiş çoğunlukla. Yani beyin daha çok çalışıyor. Ve gün gelecek bebek kendini sakinleştirmeyi öğrenecek.Doktorumuz bize bu dönemle ilgili çok güzel bir şey söylemişti sizlerle paylaşmak isterim.Herşey yolunda giderken birden uykuyla ilgili birşeyler ters gitmeye başladı.Kızım kısacık uyku uyuyor bir bakıyoruz uyanık.Doktorumuz bebeğimizin çok sık uyanmasını; algısının çok açık olduğuna,çevresini keşfetmek istediğinden kaynaklandığını söyledi.Zeki bir çocuk olacağını uyuyarak gününü geçirmek istemediğini söylemişti.Geleceğe yatırımmış gerçekten de öyle oldu. :)

 Neredeyse bütün kaynaklarda bebeklerin 6.aydan itibaren beslenmeden kesintisiz gece uyuyabileceği yazıyor ve bu aydan sonra gece emzirmeyi kesen anne de uyumaya başlıyor. Evet,böyle bir gerçek var. İlk çocuğumda 7.ayında gece beslenmesini tamamen kestiğimde uyumaya başlamıştım. Elbette gece beslenmeye alışan bebeğin bir anda bu huyundan vazgeçmesi kolay olmayacak. Yavaş yavaş, her talep ettiğinde daha kısa sürelerle beslemekle işe başlayabilirsiniz.

Uyku problemleri:

Bebeğin uykusunun problem olup olmadığı sizinle ilgili biraz da. Eğer beraber uyuyorsanız ve kesintisiz uyuyorsanız ve bundan şikayetçi değilseniz uyku probleminiz yok demektir. Sizin ve onun için doğru zaman geldiğinde gidip kendi yatağında kendi kendine uyuyacaktır. Yine de bir anne için en ideali bebeğin kendi kendine uyuması ve mümkünse gece boyu kesintisiz uyumasıdır.

Sağlıklı Mutlu Günler Dileriz.

Yorum Yaz

Doğrulama Kodu