BİZE ULAŞIN

Bebekler de Diş Çıkarma Dönemi

Yayınlama Tarihi: Yazıldığı Tarih: 2015-05-22 Hits: 3934 Yorumlar: 0

Bebekler de diş çıkarma ne zaman başlar?

Diş çıkarma döneminde karşılaşılan sorunlar nelerdir?

Diş çıkarma döneminde anne-baba ya düşen görevler

Diş kaşıyıcılar 

 

 

 

 

Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerde Diş Çıkarma Ne zaman Başlar?

  Diş çıkarma süreci oldukça sıkıntılı bir süreçtir.Tabi bu bebekten bebeğe de değişir.

  Bebeğin sıkıntılı ve huzursuz hali evde bulunan herkesi  etkiler. Evde durmaksızın ağlayan bebeğin karşısında ne yapcağını bilemeyerek dolaşan ebeveynlerin , bebeklerinin çektiği  acıyı dindirebilmek için denemedikleri şey kalmaz .

  Aslında bu güzel bir dönemdir.Bebeğimizin artık sağlıklı bir şekilde gelişip ,büyüdüğünün bir göstergesidir. 

  Anne ek  gıdaya geçen çocuğunun iştahla yediği gıdaları ,bu dönemde red ettiğini gözlemleyebilir.Bu dönem iştahlı bebeği, iştahsız bir bebeğe dönüştürür.

  Peki bu dönem bebekler de ne zaman başlar?Böyle durum karşısında Anne-baba lara düşen görevler nelerdir?

  Bazı bebeklerde çok ender görülen bir durumda  ağzında 1-2  diş ile doğabilir.Kimi bebekler 3-4 aylık iken ilk dişini çıkarır.Ağırlıklı bebeklerin dişleri ortalama 6-7 aylıkken çıkmaya başlar.Diş çıkartma 12-16 ayı da bulabilir. Bu kalıtım ile anne ve babadan geçebilen bir özelliktir. Dişlerin tamamlanması genellikle 27-29 aya kadar sürer.

Bebekler diş çıkarma sırasında yaşanan sorunlar

Salya Akıtmak  :Bebek diş çıkarmaya başladığında daha fazla salya akıtır. 

Ağrı :Bebekler diş çıkarırken diş etine basınç uyguladığı için diş etinde bazı iltihaplara neden olabilir.Bu iltihaplara bağlı olarak bebeklerde ağrılar oluşur. Bebeklerde en çok ağrıya sebep veren dişler, ilk önce çıkan azı dişleridir. 

Huysuzluk :Ağrının artması ve çıkan dişin yüzeye daha yaklaşmasıyla birlikte huysuzluk görülebilir ve diş tam anlamıyla çıkıncaya kadar bu durum sürekli devam edebilir.Bebekler için zorlu ve sancılı bir dönemdir. 

 

Yanak ve Çene Bölgesinde Kızarıklık :Bebekler diş çıkarırken salya akıttıkları için birçoğunda salyaya bağlı olarak, yanak ve çene bölgelerindeki deride kızarıklık ve çatlaklar oluşabilir. 

 

Öksürük :Diş çıkarken salyanın fazlalığına göre bebeklerin boğaz bölgesinde salyanın birikmesinden ötürü tıkanmalar görülebilir. Bazı bebekler, bu dönemde ilgiyi üzerine çekmek isteyecekleri için öksürüğü devamlı hale getirebilirler. 

Ateş :Diş çıkarma döneminde ateş, bazı bebeklerde görüldüğü gibi bazı bebeklerde de görülmeyebilir. Ateş başka hastalıkların da başlangıcı olabileceği için yüksek ateşte bebek mutlaka bir hekime götürülmelidir. 

Isırma :Bu durum hemen hemen birçok bebekte görülür. Dişlerin çıkmasına bağlı olarak dişlerde kaşınmalar olur. Bebek de, rahatlamak amacıyla eline geçen her şeyi ısırabilir. 

İshal :Bebekler diş çıkarırken daha fazla tükürük ürettikleri için bağırsaklar hızlı çalışabilir. Fakat ateş gibi ishal de diş çıkarmadan kaynaklanan bir durum olmayabilir. Bebeğin eğer bir günden fazla süren ishali varsa mutlaka bir hekime götürülmelidir. 

İştahsızlık :Bebekler verilen katı gıdaları bu dönemde reddedebilirler.Bu olağandır. Endişelenecek bir durum yoktur. Bebek sıvı gıdalardan gerekli besini alabilir. Diş çıktıktan sonra iştahı yerine gelecektir. 

Uykusuzluk :Diş çıkarken yaşadıkları ağrıya bağlı olarak geceleri uyumada güçlük çekebilirler. Anne bu durum karşısında bebeğini sıvı bir gıdayla besleyebilir, bebek bu durumda sakinleşebilir. 

Kulak Kaşıma ve Çekiştirme :Bebek diş çıkarırken yaşadığı ağrıdan ötürü kulaklarında ağrı hissedebilir ve kaşıyabilir. Fakat bu kulakta iltihap başlangıcının belirtisi de olabileceğinden bebeğin doktora görünmesinde fayda vardır. 

Diş Etinde Kanama :Diş çıkarken, diş etine baskı uyguladığı için bazı küçük kanamalar olması normaldir. Bu şekilde oluşan kanamalar, mavi benekler halinde diş etinde görülebilir. Buzlu bir pamuğun diş etine koyulması diş etini rahatlatabilir." 

Diş çıkaran bebekleri olanlar etrafında duyduklarını da uygulayabilirler.

Bazı aileler eskiden uygulaanan yöntemleri kulaktan doğma bilgileri uygulamak isteyebilirler.Bebeklerinin eline havuç ve taze soğan veren aileler yavrularına doğal diş kaşıyıcısı yaparak agrılarını dindirmeye yardımcı olduğunu düşünürler.Ne kadar doğru olduğu tartışılır.

Günümüzde diş kaşıyıcılarının çeşitleri çok fazla.Her bebeğinin karakterine göre farklı renkte ve uygulamada diş kaşıyıcı bulmak olası.(sulu diş kaşıyıcı-parmaga takılan diş kaşıyıcı-titreşimli diş kaşıyıcı )

Makalemizin de bütününde bahsettiğimiz gibi bu sorunların hepsi ile karşılaşacaksınız demiyoruz.Belki sorunlardan bir ya da ikisi ile karşılaşırsınız ,belki de hiç sorunla karşılaşmadan diş çıkarma dönemini atlatırsınız.Diş çıkarma bebeğimizin karakterine göre farklılık gösterir.Sağlıklı günler dileriz.Mutlu kalın!

Yorum Yaz

Doğrulama Kodu