BİZE ULAŞIN

Engelli Haftası

Yayınlama Tarihi: Yazıldığı Tarih: 2015-05-13 Hits: 4778 Yorumlar: 0

Engelli haftası,

Engel ne demek?,

Engelli kime denir?

Engelliler için yapılacaklar

Günün Anlam ve Önemi

ekonomikanne.com editörü olarak her hafta blogumuzda ;haftaya özgü bilgi içerikli yazılarımızı ,siz degerli bilinçli annelerimizle paylaşmak bizim için ayrı bir gurur.

Bu hafta çok ama çok önemli bir hafta “Engelliler Haftası” bizler  bu konuda  duyarlı olalım,olduralım herkesin farkında olmasını sağlayalım sağlatalım.Eğer  bu farkındalıkta olan ebevenler olursak  çocuklarımızla da oturup konuşabiliriz .Engelin ne demek olduğunun ilk olarak farkına varırsak sonrasında  hal dilimizle de çocuklarımıza gösterebiliriz.Bu haftadan başlayalım .Zaten tv de yolda afişlerde sık sık karşılaşacağız ,meraklı miniklerimiz illaki sorgulayacaklar ve bizden sorularının cevabını almak isteyecekler.Böyle bir zamanda hazır da görseller bu konu üzerine yoğunlaşmışken meraklı miniklerimize bu konuyu anlatmalı,onların da duyarlı birer birey olmalarını sağlamalıyız.

En çok bilinen şeylerden bahsetmektir yine niyetimiz.Bu kez üzerine basa basa altını çize çize.

Belki içimizde bu makaleyi okuyan engelli annesi de vardır?

Bütün annelerimiz kutsaldır eli öpülesidir.fakat onlar  bambaşka biryerde dir benim yüreğimde elleri defalarca öpülecek annelerdir.Nasıl bir kalpleri vardır  onların nasıl bir sabır duygusunu taşımaktadır yurekleri ,hayran kalınası hoşgörü sahibi insan üstü varlıklardır onlar .

Her yıl tüm dünya ülkelerinde 10-16 mayıs arası engelli haftasıdır.

Bu hafta için de engelli kelimesinin sözlük anlamının yanında ,bizdeki anlamı da gün yüzüne çıkarmak önem arz etmektedir.

Engelleri dile getirmek de üzerinde konuşulması gerekli bir husustur.

Çocuklarımıza farklıların da hayata renk kattıgını öğretmek gerekmektedir.nasıl ki beyaz tenli kumral tenli arkadaşlarının içerisinde esmer tenli arkadaşları var ise . Yürüyüp ,koşabilen, konuşan, görebilen, duyabilen arkadaşlarının arasında bedensel özürlü, tekerlekli sandalyeye mahkum olan, işitme cihazı kullanarak duyabilen , işaret dili kullanarak konuşmaya katılan  arkadaşlarının olmasını da yadırgamaması gerektiği öğretilmelidir.

Zaten artık çoğu okullarda işaret dili dersi verilmektedir.Bu okulları yaklaşımlarından dolayı ayakta alkışlıyorum.Engelli Minik evlatlarımızın çizgi filmleri vs programları anlayabilmeleri için işaret dili uzmanı koymaları programın uygun bir köşesine koyan tv program yöneticilerinin duyarlılıgından dolayı da alkışlıyorum.Daha fazla şeyler yapmamız gerekmektedir.sağlıklı olan çocuklarımızı baz olarak bazı şeyleri yapmayalım .

Çevre düzenlemesinden tutunda okullara ,avm lere toplu taşıma araçlarına  vb.. Engeliyle hayata tutunan yavrularımızı insanlarımızı saralım.parklara  normal salıncağın yanı sıra tekerlekli sandalye ile sallanabilen salıncaklar koyalım…

kısacası;

Şimdi engelli değiliz belki ama yarın engelli olmayacağız diye bir kanıtımız yok elımızde.

Unutmayalım En Büyük Engel SEVGİSİZLİKTİR.

Engelli, doğuştan veya sonradan meydana gelebilir.önemli olan onunla  başa çıkabilmektir.Toplumda kabul görebilmektir.Gerçi bu beklenti içinde olduğunu hissetirmek bile büyük bir felakettir. Yazımın içinde de bahsettiğim gibi .Engelliye engelsiz miş gibi olduğunu düşündüren bir ortam sunduğumuzda zaten o da böyle bir beklenti içinde olmayacaktır!

Son olarak özet temennim ;

Sağlıklı insanların Düşünce Engelinin olmamasıdır.

Yorum Yaz

Doğrulama Kodu