BİZE ULAŞIN

Bebeğimiz ile Deniz ve Havuz Keyfi

Yayınlama Tarihi: Yazıldığı Tarih: 2015-06-08 Hits: 6907 Yorumlar: 0

Süt bebekleri ile tatil ?

Yaz bebeği ne zaman havuza denize girebilir?

Bebekler ne zaman havuza girebilir?

Havuz enfeksiyonları nelerdir?

Havuz suyunun temiz olduğunu nasıl anlarız?

Çoccuklar havuzdan çıktıkdan sonra ne yapılmalı?

 

BEBEK ve ÇOCUKLA TATİL

Yaz geldi ,okullar tatil oldu, mezuniyetler atladıldı sıra geldi tatile .Yoğun iş ve okul temposundan sonra bunu haketmiştiniz.Tatil bile olsa tedbiri elden bırakmamalıyız .Küçük çocukların korunmasında ailelerine özel görev düşmektedir.

Her yaz olduğu gibi, bu yaz da binlerce insan serinlemek ve eğlenmek için yüzme havuzlarına akın edicek. Sonuç olarak rahat, güvenli ve sağlıklı bir yaz tatili geçirmemiz, kişisel temizliğimize dikkat kadar, mikroorganizmalarla karşılaşma olasılığımızın azaltılması ve onlara karşı gereken önlemlerin alınması ile mümkün olabilir. 

Tüm bu nedenlerle kendinizi ve çocuklarınızı havuzdan bulaşabilecek hastalıklardan korumak için bazı önemli tedbirleri titizlikle uygulamanız ve başkalarının da uyguladığına dikkat etmeniz gerekir

Bir bebek kafasını tam olarak kontrol edemezken havuza sokulmamalıdır. 

Başını rahatça 90 derece kaldırabilmelidir. Bu beceri genellikle 4-5. ayda kazanılır. Bebeğin gireceği suyun sıcaklığı 29-30 dereceden az olmamalıdır. Altı aydan küçük bir bebek bu ısı altında suya sokulmamalıdır. Hava ısısı da bu suyun ısısından en az 3 derece yüksek olmalıdır.

Bebek için genel yüzme havuzları uygun değildir. İshal, orta kulak iltihabı, mantar ve diğer cilt sorunları, kaşıntı, bulaşıcı hepatit, idrar yolu enfeksiyonu riski vardır. Evde özel aile havuzu varsa, iyi dezenfekte edilip, iyi ısıtılmak koşuluyla 5. aydan sonra havuza girebilir. Deniz için ise 6. aydan sonradır. Ancak hava 33 derece ve üstü, deniz suyu sıcaklığı 30 derece civarında olmalıdır.

Bir yaşının altındaki çocuklarınızı havuza sokmamaya özen gösterin. Bir yaşından sonra bebeğinizi havuza soktunuz sonrasında ne yapmalısınız ?

Çocuğunuz havuzda titremeye başlarsa dışarı çıkarıp kurulayın. On dakika ile başlayarak alıştıra alıştıra suya sokun. Küçük bebeklerinizi 30 dakikadan fazla suda tutmayın. Çocuğunuzda deri şikayetleri varsa klorun zarar verip vermeyeceğini doktorunuza danışın. Çocuğunuz hastaysa yüzmeye götürmeyin.

Ortak kullanım alanlarından yüzme havuzları çok ciddi birer mikrop kaynağı olma potansiyeli taşır. Gerek havuz bakımı ve içindeki suyun dezenfeksiyon ve değişiminin yetersizliği, gerekse havuzu kullananların eğitim eksiklikleri ve bilinçsiz tutumları nedeniyle havuz sularında göz, kulak ve cildin yanı sıra sindirim ve solunum sistemleri ile idrar yollarında enfeksiyona neden olabilecek pek çok mikrop bulunabilmektedir. Dışkı ile kirlenmiş suların yutulması ile kusma ve ishaller görülebilir. İshali olan kişilerin hastalıkları düzelene kadar havuza girmeleri uygun değildir. Dışkı kontrolü olmayan bireylerin, örneğin küçük çocukların da havuza girmeleri yanlıştır. En lüks otellerde bile ne kadar klorlama dahil pek çok yöntemle havuzlar dezenfekte edilmeye çalışılsa da, bir tek kişinin dışkı veya diğer bir vücut salgısıyla milyonlarca mikrobu suya yayması mümkündür. İdeal olarak, suyu kirleten bir olayın saptanması, örneğin suda bir dışkı parçası görülmesi halinde, havuzdaki herkesin çıkarılması, dezenfeksiyon başlatılması ve bulaşabilecek olası etkenlere göre saatlerce veya günlerce havuzun kapalı tutulması gerekir çünkü klorlama gibi işlemler ne her mikroba etkilidir ne de hemen etki gösterebilir. Tahmin edileceği gibi ekonomik kaygılar, tanımlanan şekilde havuz kapamaları yapılmasına önemli bir engeldir. Bu yüzden havuz kullanıcılarının çok daha bilinçli davranarak hem kendilerinin hem de başkalarının sağlığını korumaya çalışmaları gereklidir. Durgun ve kirli sularda yüzülmemeli; havuz ve deniz suları yutulmamalıdır. Deniz veya havuz suyuna sık dalışlar sinüzit riskini artıracağından dolayı atlarken burun tutulmalı veya tıkaç kullanılmalıdır.

Havuz enfeksiyonları neden olur?Her yaz olduğu gibi, bu yaz da binlerce insan serinlemek ve eğlenmek için yüzme havuzlarına akın ediyor. Ancak klorlanmış olsalar dahi yüzme havuzlarında varolan mikroplar bazı enfeksiyon hastalıklarına yol açabiliyor.Criptosporidyum, Giardia, E. Coli ve Şigella gibi dışkı yolu ile bulaşabilen ve ateşli ishallere yol açan mikroplar, havuz suyunu yutma sonucu enfeksiyon hastalıklarına neden olabiliyor. Klorlama sonucu mikroorganizmaların büyük bir kısmı yok edilebilmekle birlikte, Criptosporidyum’lar klora dirençlidir. Ayrıca klorun mikroorganizmaları yok edebilmesi için belirli bir zaman geçmesi gerekir.

Enfeksiyonlardan korunmak için ne yapılabilir?

  •  Çocuğunuz veya kendiniz ishalli iken havuza girmeyin.
  •  Havuzda su yutmamaya veya ağzınıza su almamaya dikkat edin.
  •  Yüzmeden önce duş alın ve tuvalete gittikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayın.
  •  Çocuklarınızı belli aralıklarla tuvalete götürün.
  •  Çocuğunuzun altını tuvalette değil havuz başında değiştirin.
  •  Çocuğunuzun altını sabunlu su ile yıkayın.

Havuz suyunun temiz olduğundan nasıl emin olabiliriz?

• Temiz bir havuz suyunda havuzun dibi net bir şekilde görünmelidir.

• Havuz kenarındaki taşlar yapışkan veya kaygan olmamalıdır.

• İyi klorlanmış bir suyun az bir kokusu olur. Aşırı kimyasal kokusu sorun olabileceğini gösterir.

• Havuz pompaları ve filitre sistemleri çalışıyorsa ses yaparlar bu sesi muhakkak duymanız gerekir.

Havuz görevlilerinden iki günde bir pH ve klor seviyesinin kontrol edilip edilmediğini ve son tespit edilen değerleri öğrenebilirsiniz. (Normal pH: 7.2-7.8, normal klor:1-2 partikül/1 milyon olmalıdır)

Erken tanı hayatla ölüm arasındaki fark anlamına gelebileceği için bir günü geçen her tıbbi sorunda ve genel durum bozukluğu gelişirse 24 saat bile beklemeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı; bu arada yeterli sıvı almaya çok dikkat edilmelidir. Aynı ortamlarda bulunan başka kişiler hastalanırsa onlarda saptanan hastalık ve etkenleri öğrenmek de tanı ve tedaviye yol gösterecektir. Sağlığın korunması ancak hepimizin daha çok özen göstermesi ile sağlanabilir.

Sağlıklı Mutlu Tatiller Dileriz.

Yorum Yaz

Doğrulama Kodu